Evde bira yapımı serimizin ilk bira stili olan Porter ile yeniden birlikteyiz sevgili ev biracıları. 18. yüzyıl başlarında Londra’da oldukça popüler olan bu stil, kahverengi maltların getirdiği siyaha yakın koyu rengi ile hemen göze çarpıyor. Tok, gövdeli ve tatmin edici miktarda şerbetçiotu içeren reçetesi sayesinde doyurucu bir stil olan Porter, bütün gün ağır yük taşıyan hamallar arasında enerji ihtiyaçlarını karşılaması ve yorgunluk atmalarını sağlaması ile hızla popüler oluyor. Yük taşıyan kimse, hamal anlamına gelen Porter ismini de işte buradan alıyor. Bugün 1 Mayıs olması münasebeti ile işçi ve emekçi biradaşlarımızı anıyor ve onların anısına bir London Porter kaynatıyoruz.
İngiliz Porter Birası Nasıl Yapılır?
Malt kullanarak tahıldan bira yapmanın en pratik yolu, hazır tahıl malt kiti satın almak. Evde bira yapımı sürecinde reçete oluşturmak, reçeteye uygun malt çeşitlerini ayrı ayrı satın almak ve uygun gramajlarda hazırlamak, şerbetçiotlarını tek tek satın almak, stile uygun maya bulmak farklı sitelere ayrı ayrı kargo ücreti ödemek gibi uzun ve yorucu uğraşlardan kurtulmanızı sağlıyor. Ben bugün kaynatacağım Porter birası için biraburada tarafından hazırlanmış Porter Seti’ni tercih ettim.

68C 75 dk mayşeleme
100C 60 dk kaynatma
Evde Bira Yapımı: Porter Bira Tarifi
Keyifle içtiğimiz yerli kraft bira markamız Graf’ın üreticileri tarafından hazırlanan detaylı reçete ve yapım tarifini burada bulabilirsiniz. Bir iki küçük modifikasyon yapmayı düşünsem de bu seti ilk kez denediğimden orijinal içerik ve reçeteye sadık kalmayı tercih ediyorum.
- İlk adım maltları kırmak. Toplam 5.41 kg olan malt karışımını yaklaşık 150 gr su ile fısfıslayarak nemlendiriyorum. Reçetenin tamamı arpa maltı içerdiğinden karışım olması sorun değil ancak buğday, çavdar gibi farklı çaplara sahip tahıllar içerdiğinde ayrı ayrı kırmayı tercih ederim.
Nemlendirilip kırılmış arpa maltı karışımı.
Tarifte önerildiği biçimde 75 dakika boyunca 68C de mayşelemeye geçiyoruz. Mayşeleme sonunda 78C sıcaklıkta 15 dakika mash out uyguluyor önce vorlauf ve akabinde durulamaya yapıyoruz. 100C de bir saat kaynama sonrası spiral serpantin ile 20C ye soğuttuğumuz mayşeyi fermantasyon kovasına alıyor ve maya ekleyerek veda ediyoruz. 1.055 OG ile 25 litre mayşe aldığımız Porter birası için verim %80 gibi gayet tatmin edici bir seviyede. Üstelik tamamen orijinal tarife sadık kaldık, bir kaç küçük dokunuşla %85 üzerine rahatlıkla çıkabilirdik. Ölçüm numunesi ile yaptığımız tadım umut vadediyor. Fermantasyon sonrası şişelerken yapacağımız ikinci tadımda yapacağımzı güncellemede görüşmek üzere, esen kalın 🙂